Všeobecný praktický lékař
MUDr. Jan Virt

Očkování proti sezónní chřipce 2018/2019

publikováno

Sezónní chřipka

Chřipka se na našem kontinentě vyskytuje pravidelně každý rok. Začíná se objevovat v prosinci a přetrvává až do března. Chřipka je velice nakažlivé onemocnění, které se přenáší kapénkami — vzduchem a přímým kontaktem. Zdrojem je nemocný člověk již před objevením se horeček a ještě 2 dny poté.

Onemocnění začíná rychlým vzestupem teplot až k 39 °C, který je doprovázen zimnicí a třesavkou, bolestí svalů a kloubů. Do 2. dne se objevuje suchý, dráždivý kašel, pálení za hrudní kostí při kašli. Horečky ustupují kolem 4. dne a objevuje se pocit ucpaného nosu, kašel se mění na produktivní s vykašláváním malého množství světlého hlenu. Nedojde-li ke komplikaci, stav se postupně zlepšuje, dráždivý kašel však může přetrvávat 1–2 týdny, únava často zůstává 2–4 týdny.

Léčba chřipky

Antibiotika nefungují, a proto nemá smysl je podávat. Nemocný odpočívá na lůžku, horečky (> 38 °C) sráží paracetamolem 750–1000 mg až 3× denně a/nebo ibuprofenem 400 mg až 6× denně, je-li to potřeba. Přetrvávají-li horečky i 4. den, je nutné navštívit svého lékaře, který vyloučí možné komplikace. V ojedinělých případech při těžkém průběhu infekce lze podat antivirotika.

Očkování proti chřipce

Nejúčinnější prevencí onemocnění chřipkou je očkování, které zabrání nákaze v 70–90 % a sníží výskyt komplikací až o 80 %. Každý rok se na našem kontinentě vyskytuje jiný druhy chřipkového viru. Behěm první poloviny roku se pečlivě monitoruje antigenní složení aktuálního chřipkového viru a na základě sledování zvolí WHO nejvhodnější složení vakcíny pro aktuální chřipkovou sezónu.

Během zimních měsíců se objevují i jiné infekce dýchacího ústrojí, proti kterým očkování proti chřipce neposkytuje ochranu (tzv. běžné nachlazení — rýma, bolesti v krku, kašel, teploty 37–38 °C). Zpravidla při nich nedochází k životu nebezpečným komplikacím na rozdíl od chřipky.

Kdy očkovat a kolik je dávek?

Ideální doba na očkování proti chřipce je září až listopad a to jednou dávkou. Vzhledem k tomu, že každý rok dochází ke změně ve struktuře aktuálního chřipkového viru (rozuměj jeho vývoji), je nutné očkování každý rok zopakovat, aby se zajistila vysoká účinnost (70–90 %).

Koho očkovat?

Všechny, kteří si nepřejí onemocnět chřipkou, protože nekomplikovaná chřipka si vyžádá 1–3 týdenní pracovní neschopnost (a finanční strátu s ní spojenou: 30 % mzdy). Zejména ale:

  • všechny osoby starší 65 let;
  • osoby léčené léky na onemocnění srdce a cév (s ischemickou chorobou srdeční, ischemickou chorobou dolních končetin), dýchacích cest (astmatem bronchiale, chronickou obstrukční plicní nemocí), ledvin a diabetem — cukrovkou;
  • těhotné ženy v kterékoli fázi těhotenství a ženy, které plánují otěhotnět během chřipkové sezóny;
  • osoby pečující (zdravotníci, sociální pracovníci);
  • osoby žijící s rizikovými osobami (viz výše).

Koho nelze očkovat?

Osoby s akutním horečnatým onemocněním (očkujeme až za 2 týdny po úplném vyléčení).

Kolik stojí vakcína?

Vakcína je zdarma pro osoby starší 65 let a pro osoby s chronickým onemocněním — viz výše (zdravotní pojišťovna hradí aplikaci i nejlevnější očkovací látku na trhu). Ostatní si zaplatí očkování celé, viz ceník.

Jaké druhy vakcín máme?

Podle technologie výroby rozlišujeme tradiční splitové vakcíny (celovirové, štěpené) s dobrou ochranou, ale častějšími nežádoucími účinky:

  • Fluarix® (GlaxoSmithKline);
  • Vaxigrip® (Sanofi Pasteur);
  • Vaxigrip® Tetra (Sanofi Pasteur) – novinka roku 2017: oproti ostatním vakcínám, které obsahují vždy 2 kmeny chřipky A a 1 kmen chřipky B, o kterých se předpokládá, že budou v zimních měsících převládat na severní polokouli, Tetra obsahuje celkem 4 kmeny – o 1 kmen B navíc;
  • Idflu® (Sanofi Pasteur) – intradermální aplikace (mladší osoby mají bohužel 2–5× častější lokální reakci), ideální pro osoby s antikoagulační léčbou (užívající Warfarin, Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis®);
  • Preflucel® (Baxter AG) – neobsahuje vaječnou bílkovinu, pokročilejší technologie výroby kultivací na savčích buňkách zajišťuje vyšší podobnost viru s divokým kmenem.

Subjednotkové vakcíny obsahují jen část virionu, a proto stimulují imunitní systém o něco méně, ale zato mají i méně nežádoucích účinků:

  • Influvac® (Abbott Biologicals) – výborná snášenlivost, ideální pro mladší pacienty (děti a mladší 65 let);
  • Influvac® Tetra (Abbott Biologicals) – novinka roku 2018;
  • Fluad® (Novartis) – dobrá snášenlivost a zároveň lepší ochrana díky použitému adjuvans MF-59, vhodné pro osoby starší 65 let;
  • Optaflu® (Novartis) – neobsahuje vaječnou bílkovinu, pokročilejší technologie výroby kultivací na savčích buňkách zajišťuje vyšší podobnost viru s divokým kmenem.

Pro letošní sezónu 2019/2020 jsou dostupné pouze tyto vakcíny: Vaxigrip Tetra, Influvac Tetra.

Jaké jsou časté nežádoucí účinky?

Míra nežádoucích účinků záleží na vhodné individuální volbě očkovací látky. Nejčastěji se objeví lokální zarudnutí, otok a bolest v místě vpichu (do 7 dní po očkování a spontánně odezní). Únava, bolest hlavy, nevolnost, zvýšená teplota (až horečka s třesavkou), pocení, bolesti svalů a kloubů (vše vymizí i bez léčby během 1–2 dnů).

© 2013–2024 | Jan Virt | 176466 lidí | prodleva 12.69 ms | databáze 2 spojení za 0.81 ms | paměť 679 kB