Všeobecný praktický lékař
MUDr. Jan Virt

Preventivní prohlídky

publikováno

Rozsah, frekvence a poskytovatelé zdravotních služeb, kteří provádějí preventivní prohlídky, jsou uvedeny ve vyhlášce č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách. Všeobecný praktický lékař provádí tzv. všeobecné preventivní prohlídky 1× za 2 roky, nejdříve po uplynutí 23 měsíců po poslední.

Dále rozlišujeme všeobecné preventivní prohlídky dětí (při registraci, ve 14 dnech, v 6 týdnech, dále ve 3, 4, 6, 8, 12, 18 měsících, ve 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 letech a poslední nejpozději den před dovršením 19 let), zubní preventivní prohlídky (2× ročně u dětí do 18 let, 2× v průběhu těhotenství, 1× ročně u dospělých—pojišťovny však proplácí i dospělým pacientům prohlídku 2× ročně), gynekologické preventivní prohlídky (1× ročně u žen od 15 let věku).

Všeobecné preventivní prohlídky

Provádí všeobecný praktický lékař (pro dospělé) 1× za 2 roky a je plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Smyslem prohlídek je pravidelně zjišťovat a hodnotit zdravotní stav pacienta (bio-psycho-sociální zdraví), doporučovat preventivní opatření k udržení zdraví do vysokého věku, a udržovat zdravý vztah lékař–pacient.

U starších pacientů (65 a více let) dochází ke změnám zdravotního stavu rychleji a internal jednou za 2 roky je příliš dlouhý, na přání pacienta můžeme provést prohlídku v kratším intervalu, ale za přímou úhradu (viz ceník).

Jak preventivní prohlídka probíhá?

Všeobecná preventivní prohlídka obvykle probíhá ve 3 krocích:

  1. objednáte se na preventivní prohlídku,
  2. dostavíte se k odběru krve, přinesete moč a odnesete si i-TOKS (viz níže),
  3. přijdete na vyšetření k lékaři.

Hotovo. Nejdůležitější je bod č. 1 — pacient sám je ten, komu nejvíce záleží na svém zdraví. Pokud nevíte, kdy jste byl(a) na poslední preventivní prohlídce, sestřička Vám ráda tuto informaci sdělí. Rád se s Vámi na prohlídce setkám!

Náplň všeobecné preventivní prohlídky

Prohlídka probíhá přímo v ordinaci praktického lékaře a zahrnuje několik částí:

  1. Odběr krve k vyšetření cholesterolu (ve 30, 40, 50 a 60 letech), glykémie (od 40 let á 2 roky) a ev. další testy v závislosti na současné léčbě nebo zdravotních obtížích. Odběr provádíme několik dní před vlastní prohlídkou, abychom mohli výsledky společně zhodnotit při vyšetření. Na odběr Vás objedná sestra při objednávání na preventivní prohlídku.
  2. Vyšetření ranní moče chemicky testovacím papírkem. Přinesete v lahvičce v množstí cca 50 ml.
  3. Natočení EKG (od 40 let á 4 roky).
  4. Screening zhoubných nádorových onemocnění:
    • Karcinom tlustého střeva

      Od 50 do 55 let provádíme vyšetření stopového množství krve ve stolici diagnostickým setem imunochemickou reakcí (i-TOKS) přímo v ordinaci 1× za rok, výsledek testu známe do 2 minut.

      Od 55 let se pacient(ka) může rozhodnout, kterou variantu screeningu podstoupí (mezi variantami lze přecházet vždy po stanoveném intervalu dalšího vyšetření):

      • i-TOKS (viz výše) 1× za 2 roky,
      • kolonoskopické vyšetření u lékaře-gastroenterologa 1× za 10 let.

        Kolonoskopie se provádí po důkladném vyprázdnění střev doma. V částečné analgosedaci se zavádí konečníkem asi 1 cm široká hadice fibroskopu a digitální optickou soustavou se vizuálně prohlíží sliznice tlustého střeva od ústí tenkého střeva až po anální kanál. Zavádění fibroskopu až k tenkému střevu bývá bolestivé, proto si neváhejte říct o dostatečnou analgezii(!).

        Žádanku na vyšetření Vám vystavíme, a to včetně receptu na přípravek k vyprázdnění střev. Vyšetření můžete podstoupit na kolonoskopickém pracovišti podle vlastní volby.

    • Karcinom prsu

      Mamografie je hrazena zdravotní pojišťovnou od 45 let 1× za 2 roky. Vyšetření provádí akreditované screeningové centrum. Žádanku na vyšetření Vám vystavíme.

    • Karcinom děložního čípku

      Odběr stěru z děložního hrdla na cytologické vyšetření provádí registrující gynekolog při preventivních gynekologických prohlídkách od 15 let 1× za rok.

  5. Vyšetření lékařem v naší ordinaci. Začínáme pohovorem o zdravotním stavu (bio-psycho-sociální zdraví), zkompletujeme dokumentaci (pokud se léčíte i u jiným lékařů a zprávy z vyšetření nám pravidelně nenosíte, pak vezměte všechny aktuální zprávy sebou!), očkování. Poté následuje celkové fyzikální vyšetření (pohledem, pohmatem, poslechem, poklepem), vyšetření zraku, sluchu.

    Na závěr spolu zhodnotíme všechny výsledky a pokud nebude třeba doplnit další vyšetření k upřesnění zdravotního stavu, domluvíme se na postupu, jakým způsobem udržet plné zdraví co nejdéle.

    Počítejte 30–60 minut na vyšetření.

© 2013–2024 | Jan Virt | 175171 lidí | prodleva 10.63 ms | databáze 2 spojení za 0.59 ms | paměť 678 kB