Všeobecný praktický lékař
MUDr. Jan Virt

Očkování proti zápalu plic (pneumokokovým infekcím)

publikováno

Zápal plic

Zápal plic je infekční zánět plicní tkáně. Nejčastěji bývá bakteriálního původu, může být i virový (velice často je způsobený chřipkou), vzácně, u jedinců s oslabenou imunitou, je způsoben i houbami. Zdaleka nejčastější bakteriální původce zápalu plic je pneumokok, nebo-li Streptoccocus pneumoniae.

Při vypuknutí nemoci je člověk zchvácený, horečky dosahují přes 40 °C, má zimnice i třesavky celého těla, kašle — někdy suše a jindy vykašlává různě barevné hleny, hůře se mu dýchá. Bez včasné a intenzivní léčby může dojít ke smrti (udušením).

Pneumokok — původce zápalu plic

Pneumokok je bakterie, která běžně žije v ústech, nosu a krku řady zdravých lidí — nosičů (až 10 % dospělých a až 60 % dětí). Problémy začíná způsobovat, když dojde k oslabení imunitního systému např. při těžké viróze (typicky při chřipce, ale i po „přechozeném“ nachlazení). Bakterie lehce „prorůstá“ virem postiženou sliznicí do nižších etáží dýchacích cest (plic), které již nemají obranné mechanismy na potlačení infekce a dojde k rozvoji zápalu plic.

Další obávanou pneumokokovou infekcí je hnisavý zánět mozkových blan, prakticky postihuje pouze malé děti (novorozence) a staré, křehké nemocné. U dětí způsobuje především zánět středního ucha (otitidu).

Očkování proti pneumokoku

Nejúčinnější obranou proti pneumokoku je očkování.

Koho očkovat?

Pomineme-li dětské pacienty, pak je očkování vhodné pro rizikové skupiny:

  • osoby s chronickým onemocněním srdce (s ischemickou chorobou srdeční, srdeční slabostí), dýchacích cest (astmatem bronchiale, chronickou obstrukční plicní nemocí), diabetem — cukrovkou, chronickým onemocněním jater (chronická hepatitida, jaterní fibróza);
  • osoby po odstranění sleziny;
  • osoby se srpkovitou anémií;
  • osoby s porušenou imunitou (HIV, chronické selhání ledvin, krevní nádory, stavy po transplantacích)

a všechny pacienty nad 50 let věku, ideálně mezi 60. a 65. rokem.

Koho nelze očkovat?

Osoby s akutním horečnatým onemocněním (očkujeme až za 2 týdny po úplném vyléčení), těhotné.

Kolik stojí vakcína?

Vakcína je hrazená ze zdravotního pojištění (tzn. zdarma) pro osoby umístěné v ubytovacích sociálních zařízeních (např. domovy pro seniory).

Od 1. října 2015 je také v nejlevnější variantě plně hrazena osobám nad 65 let věku. V případě zvolení dražší varianty, je pak tato vakcína hrazena do výše ceny nejlevnější varianty na trhu. Jakým způsobem bude hrazeno kombinované očkování není dosud vyjasněno. Obdobně je vakcína hrazena pro indikované skupiny osob (např. po odstranění sleziny).

Ostatní si mohou vakcínu zakoupit.

Jaké druhy vakcín máme?

Na trhu jsou dvě vakcíny je jediná vakcína vhodná pro dospělé pacienty:

  • Pneumo 23® — vakcína připravená z purifikovaných kapsulárních polysacharidových antigenů, získaných ze 23 sérotypů S. pneumoniae (1, 2, 3, 4, 5, 6B, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 17F, 18C, 19A, 19F, 20, 22F, 23F, 33F).
  • Prevenar 13® — konjugovaná pneumokoková vakcína, která obsahuje 13 kapsulárních sérotypů (1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 23F) konjugovaných s nosným proteinem CRM197 a adsorbován na fosforečnan hlinitý.

Konjugovaná pneumokoková vakcína předkládá rozpoznávací antigeny imunokompetentním buňkám na nosném proteinu, pomocí něhož usnadňuje rozpoznávání struktur těchto antigenů a zesiluje tak imunitní odpověď očkované osoby, vede ke vzniku nových paměťových buněk, které jsou v případě setkání se se skutečnou pneumokokovo infekcí připraveny k tvorbě účinných protilátek a zajistí tak rychlé uzdravení. Obsahuje však pouze 13 nejčastějších sérotypů, proti kterým vyvolává imunitu.

Nekonjugovaná vakcína vede ke slabší imunitní odpovědi a nevede k vytvoření nových paměťových buněk. Aktivuje pouze již vytvořené plazmatické buňky, a je proto potřeba očkování po čase zopakovat. Poskytuje však ochranu proti 23 sérotypům pneumokoka.

Jak očkovat?

Očkujeme v co nejvyšším věku, protože starší člověk je náchylnější k zápalu plic, ale ne příliš pozdě, aby byl imunitní systém ještě schopen navodit dostatečnou ochrannou reakci:

Nejlépe volíme Prevenar 13® ve věku 60–65 let pro navození silné imunitní odpovědi organismu, za více jak 4 týdny aplikujeme Pneumo 23® pro rozšíření spektra ochrany na všech 23 sérotypů pneumokoka. Byl-li očkován Pneumo 23® před 60. rokem, pak přeočkujeme Prevenar 13®.

Přeočkujeme Pneumo 23® každých 5 let do věku 70 let, poté, vzhledem ke snížené funkci imunitného systému, již přeočkování postrádá smysl.

© 2013–2024 | Jan Virt | 175183 lidí | prodleva 10.03 ms | databáze 2 spojení za 0.6 ms | paměť 678 kB